3ο Πανευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο «Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Φωτονικής για Οπτικές Διασυνδέσεις Υπολογιστών»

Γνωρίζει αλήθεια κανείς μας το δρόμο που ακολουθεί μια φωτογραφία μας όταν την ανεβάζουμε στο Facebook ή στο Instagram ή το πού αποθηκεύεται αυτό που πληκτρολογούμε στο twitter? Ποιος μαζεύει, αλήθεια, όλη αυτή την πληροφορία που ανεβάζουμε στο ίντερνετ και με ποιον τρόπο ταξιδεύει μέχρι να φτάσει στους υπολογιστές μας ή στα κινητά μας? Και τι σχέση μπορεί να έχουν οι οπτικές ίνες με αυτό?

Πολλές από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορέσετε να βρείτε στο 3ο Πανευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο με θέμα «Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Φωτονικής για Οπτικές Διασυνδέσεις Υπολογιστών», το οποίο διοργανώνει η ερευνητική ομάδα στον τομέα των Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Tyndall National Institute της Ιρλανδίας. Το Θερινό Σχολείο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 25-29 Ιουνίου 2018 και λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών Η2020 ερευνητικών έργων ICT-STREAMS και COSMICC και σε συνεργασία με την πρώτη παγκόσμια ανοιχτή πλατφόρμα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων PIXAPP.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις πάνω στον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο των τεχνολογιών οπτικών ινών και οπτικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για εφαρμογές σε σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, σε Κέντρα Δεδομένων (DataCenters) και σε Υπερ-υπολογιστές. Μπορεί να γνωρίζουμε τις τεχνολογίες οπτικών ινών από την ευρύτατη εφαρμογή τους σε τηλεπικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων, αλλά ήδη εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούνται εντός των υπολογιστικών συστημάτων ακόμα και για την επικοινωνία μεταξύ επεξεργαστών! Το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων 500 (Top500) Υπερυπολογιστών χρησιμοποιεί πλέον οπτικές ίνες και ολοκληρωμένες οπτικές τεχνολογίες για να ανταπεξέλθει στα μείζοντα προβλήματα της κατανάλωσης ισχύος καθώς αυξάνει συνεχώς την υπολογιστική ισχύ.

 

Στο Θερινό Σχολείο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές λειτουργίας και τα βασικά φαινόμενα της μετάδοσης του φωτός που αξιοποιεί η ολοκλήρωση φωτονικών κυκλωμάτων, καθώς επίσης και τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα των εφαρμογών τους σε DataCenters και υπερ-υπολογιστές. Συνολικά 35 ομιλητές, όλοι τους διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές σε παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες του χώρου από Ευρώπη, Ασία και Αμερική, θα δώσουν μια πλήρη εικόνα ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου τεχνολογικού κλάδου. Ανάμεσα στους 35 ομιλητές, ξεχωρίζουν με την παρουσία τους καταξιωμένοι ερευνητές από εταιρείες-κολοσσούς του χώρου των υπολογιστών και των οπτικών επικοινωνιών, όπως οι κκ. Δημήτριος Συρίβελης και Roger Dangel από την ΙΒΜ Ιρλανδίας και Ζυρίχης, αντίστοιχα, ο κος Δ. Καλαβρουζιώτης από την εταιρεία MELLANOX, ο κος Richard Pitwon από την εταιρεία σκληρών δίσκων Seagate, ο κος Charles Baudot από την εταιρεία ST Microelectronics, καθώς επίσης και καθηγητές από διεθνούς κύρους πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ασίας, όπως ο καθηγητής Ray Chen του πανεπιστημίου του Τέξας των Η.Π.Α και ο Δρ. Salah Ibrahim από την ΝΤΤ Ιαπωνίας. Ο ευρωπαϊκός χώρος εκπροσωπείται από γνωστούς καθηγητές σε διεθνούς φήμης πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το IMEC, το πανεπιστήμιο του Bristol, το πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, το ερευνητικό κέντρο Tyndall της Ιρλανδίας, το Πολυτεχνείο της Λωζάνης, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κ.α., ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ελληνική παρουσία με ομιλητές από το Α.Π.Θ. και το Ε.Μ.Π., καθώς και τα 2 αυτά ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως πάνω στην έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Το Θερινό Σχολείο θα διεξάγεται από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 29 Ιουνίου 2018 στο κτίριο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες μαζί με το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου και τη φόρμα εγγραφής μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα www.oi-summerschool.eu