Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ στην κατάταξη των κορυφαίων επιστημόνων και το ΑΠΘ στην κορυφή στον τομέα της  Επιστήμης Υπολογιστών στην Ελλάδα για το 2023

Στην κατάταξη με τους κορυφαίους επιστήμονες του 2023 στην Επιστήμη των Υπολογιστών (Computer Science) που δημοσίευσε το Research.com, εμφανίζονται 9 καθηγητές/ήτριες του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Πηγές:

https://research.com/university-rankings/computer-science/gr

https://research.com/scientists-rankings/computer-science/gr

https://research.com/u/christos-a-ouzounis  (ασχολείται με υπολογιστική γενετική)

Πρόκειται για την ετήσια έκδοση της κατάταξης των κορυφαίων επιστημόνων και ιδρυμάτων στη συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή. Το ΑΠΘ κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των Ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με 12 καθηγητές από τους οποίους οι 9 είναι εν ενεργεία καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και ακολουθούν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με 7 καθηγητές το κάθε ίδρυμα. Επίσης το ΑΠΘ κατατάσσεται στην θέση 190 παγκοσμίως στην Επιστήμη των Υπολογιστών με βάση την ίδια έρευνα η οποία βασίζεται σε δεδομένα που αντλήθηκαν στις 21/12/2022.

Στην κατάταξη εμφανίζονται οι καθηγήτριες/ητές του Τμήματος Πληροφορικής: Ιωάννης Πήτας που κατατάσσεται και πρώτος πανελλαδικά, Ιωάννης Βλαχάβας, Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος, Χρήστος Ουζούνης, Αναστάσιος Τέφας, Αθηνά Βακάλη, Ιωάννης Σταμέλος, Λευτέρης Αγγελής και οι Αναπληρωτές Καθηγητές Γρηγόριος Τσουμάκας και Νικόλαος Νικολαΐδης.

Η κατάταξη των επιστημόνων βασίζεται σε έναν σύνθετο δείκτη επιστημονικής ποιότητας (D-index), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον δείκτη h-index του κάθε ερευνητή που πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 για να συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση και στους αριθμούς δημοσιεύσεων, αναφορών και επιστημονικών βραβείων.