Ενημέρωση για διάκριση spinoff ΑΠΘ (exanta ΙΚΕ, νεοϊδρυθείς τεχνοβλαστός του ΑΠΘ με επιστημονική σύμβουλο την Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής κα. Αθηνά Βακάλη)

Η exanta ΙΚΕ, νεοϊδρυθείς τεχνοβλαστός του ΑΠΘ με επιστημονική σύμβουλο την Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής κα. Αθηνά Βακάλη και συνιδρυτές την ίδια και ερευνητές του εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού του Τμήματος Πληροφορικής (Datalab), έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge!

Η exanta (https://exanta.io), μεταφέροντας επιστημονική αριστεία και υψηλή τεχνογνωσία από το εργαστήριο Datalab (https://datalab.csd.auth.gr) του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και προηγμένες λύσεις βασισμένες κυρίως στην Ανάλυση Δεδομένων καθώς και στην σύγκλιση των πεδίων της Κοινωνικο-κεντρικής Επιστήμης Δεδομένων και της Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Confluence Challenge (https://confluence-challenge.net) είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα καινοτομίας με σκοπό να αναδείξει κοινές λύσεις από επιχειρηματίες και ερευνητές που εργάζονται στην αιχμή της τεχνολογίας και να τους φέρει σε επαφή με βιομηχανίες που αναζητούν καινοτόμες προσεγγίσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αρχικά 65 ομάδες από νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικούς οργανισμούς και τεχνοβλαστούς, από τις οποίες επιλέχθηκαν οι 18 και κλήθηκαν να αναπτύξουν πρωτότυπα λύσεων για 12 βιομηχανικές προκλήσεις που τέθηκαν από 3 Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN.

Η λύση που ανέπτυξε η exanta σε διάστημα 6 εβδομάδων στα πλαίσια του Confluence Challenge και αφορούσε στη δημιουργία εργαλείου για την υψηλής ακρίβειας πρόβλεψη πωλήσεων (high-accuracy sales forecasting) με παράλληλα πρόσθετη ανάλυση δεδομένων σχετικά με την πορεία της αγοράς, κατάφερε να επιδείξει εντυπωσιακή απόδοση και να υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί για τη συγκεκριμένη πρόκληση από τον βιομηχανικό εταίρο του προγράμματος. Η αναγνώριση της ενσωμάτωσης υψηλής τεχνολογικής καινοτομίας αλλά και της επιχειρηματικής προοπτικής της λύσης που ανέπτυξε η exanta, αποτυπώθηκε με την απονομή του Confluence Excellence Award, πρώτου βραβείου του Confluence Challenge, από την κριτική επιτροπή του προγράμματος.

https://www.linkedin.com/posts/exanta_openinnovation-startups-researchers-activity-7138495911948677122-LNri?utm_source=share&utm_medium=member_desktop