Εκδήλωση έναρξης για τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας ‘Η Μακεδονία γιορτάζει’, 8/12/2023, 17.15-19.00, ΣΘΕ ΑΠΘ

Δελτίο Τύπου-Πρόσκληση Συμμετοχής

Έκθεση Φωτογραφίας: “H Μακεδονία γιορτάζει”

8-22/12/2023. Εκδήλωση έναρξης της έκθεσης 8/12/2023, 17.30-19.00,

Φουαγιέ Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου, Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 – παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθά και οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια. Τα γλέντια αρχίζουν με τις δημόσιες ή ιδιωτικές γουρνοχαρές στις οποίες ρέει άφθονο κρασί και ρακί, ενώ δεν λείπουν και οι τεράστιες φωτιές που προσδίδουν εύθυμο και σατιρικό χαρακτήρα στο Δωδεκαήμερο.

Όλες οι γιορτές συνοδεύονται από τις περίφημες μπάντες χάλκινων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν το δικό τους ηχόχρωμα. Οι παρέες γλεντούν στα παζάρια και τα καφενεία, και συνεχίζουν με ολονυχτίες σε διάφορα σπίτια.

Από τις 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, το ΠΜΣ Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ διοργανώνει (δωρεάν) έκθεση φωτογραφίας για το εύθυμο Δωδεκαήμερο στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στις 8/12/2023, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση έναρξης της έκθεσης με χάλκινη πανδαισία, πατινάδα, χορούς και κεράσματα στον ίδιο χώρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  1. 17.15-18.00 Πατινάδα με μπάντα χάλκινων, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου, εντός του ΑΠΘ (Πολυτεχνική-Βιβλιοθήκη-ΣΘΕ).
  2. 18.00-18.30 Χαιρετισμοί και σύντομη παρουσίαση της έκθεσης  (αμφιθέατρο Εμπειρίκος, κεντρικό κτίριο ΣΘΕ).
  3. 18.30-19.00 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χάλκινα και κεράσματα (18.30-19.00) στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο κεντρικό κτίριο ΣΘΕ.

19.00-21.00 Μετά  την εκδήλωση θα γίνει πατινάδα με χάλκινα, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου στην πόλη (ΑΠΘ-Αριστοτέλους).

Η έκθεση και η εκδήλωση έχουν μπει υπό την αιγίδα της ΣΘΕ. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μέρος των εορτασμών των 30χρονων του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.  Ουσιαστικά δηλώνουν την έναρξη της γιορταστικής περιόδου και προσπαθούν συμβάλλουν στην δημιουργία όμορφων πολιτιστικών παραδόσεων στο ΑΠΘ. Η συμμετοχή όλων στην εκδήλωση έναρξης είναι ευπρόσδεκτη και δωρεάν. Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους της ΣΘΕ έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 και θα είναι επισκέψιμη ατομικά (με σεβασμό σε τυχόν μαθήματα που γίνονται στο Αμφιθέατρο Εμπειρίκος).

Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του Facebook https://www.facebook.com/events/850897279913205

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για  την έκθεση, την εκδήλωση έναρξης, ξεναγήσεις ή ομαδικές επισκέψεις, μικροαλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates/ ή να επικοινωνήσετε με τον επιμελητή της έκθεσης, κο. Α. Φυτάκη, agfytakis@gmail.com

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Εράτυρα Κοζάνης 24/12/2023-2/1/2024 (στα πλάισια των Μπουμπουσιαριών 2024). Επίσης μπορεί να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί και σε άλλες ενδιαφερόμενες πόλεις.

Πολλά ευχαριστώ στις/στους φωτογράφους, συντελεστές και χορηγούς της έκθεσης.

Καλές γιορτές.

Ι. Πήτας pitas@csd.auth.gr

Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, γενικός επιμελητής της Έκθεσης