Ανακοίνωση για τις κατατακτήριες εξετάσεις ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

(πτυχιούχοι ΑΕΙ –ΤΕΙ –υπερδιετούς και διετούς)

 

Ανακοινώνεται, ότι η Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. στη συνεδρίασή της αριθμ. 423/26-4-2023 αποφάσισε, σύμφωνα με την Υ.Α. Φ1/192329/Β3/2013  (ΦΕΚ 3185Β), την κατάταξη πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, με εξετάσεις, με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα.

Το ποσοστό των κατατάξεων ορίζεται σε 12% του αριθμού των εισακτέων.

Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ κατατάσσονται στο Γ΄ εξάμηνο και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ – υπερδιετούς και διετούς στο Α΄ εξάμηνο.

Τα εξεταστέα μαθήματα και η ύλη για τις κατατακτήριες εξετάσεις είναι τα παρακάτω:

1.Εισαγωγή στην Πληροφορική:

Θεωρία για την Εισαγωγή στην Πληροφορική  από το βιβλίο  J.C. Brookshear, “Η επιστήμη των υπολογιστών: Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση”,  Επιμέλεια: Κ. Κουρκουμπέτης, Κλειδάριθμος, 2009.  κωδ.ευδόξου:13957. Συγκεκριμένα στην ύλη συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια:

Κεφάλαιο 0: Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1: Αποθήκευση Δεδομένων

Κεφάλαιο 2: Χειρισμός δεδομένων

Κεφάλαιο 3: Λειτουργικά συστήματα

Κεφάλαιο 4: Δικτύωση και Διαδίκτυο

Κεφάλαιο 5: Αλγόριθμοι

Κεφάλαιο 6: Γλώσσες προγραμματισμού

Κεφάλαιο 8: Αφαίρεση δεδομένων

Κεφάλαιο 12: Θεωρία Υπολογισμών

Επίσης, στην ύλη συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού python που καλύπτεται από τα κεφάλαια: 1 μέχρι και 11 του παρακάτω βιβλίου:

Μανής, Γ., 2015. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με αρωγό τη γλώσσα Python. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/2745

2.Βασικές Αρχές Προγραμματισμού

Βασικές αρχές δομημένου προγραμματισμού με χρήση της γλώσσας C:

Σχεδίαση, υλοποίηση, διόρθωση και τεκμηρίωση προγραμμάτων

Τύποι δεδομένων, Μεταβλητές, Σταθερές και Τελεστές

Έλεγχος ροής προγράμματος, Δομές Ελέγχου, Εντολές

Συναρτήσεις και ο ρόλος τους στη δομή ενός προγράμματος, Αναδρομικοί αλγόριθμοι

Χειρισμός Πινάκων πολλαπλών διαστάσεων, Αναζήτηση, Ταξινόμηση

Δομημένοι τύποι δεδομένων (struct, union, bit fields)

Διαχείριση Αρχείων (κειμένου και δυαδικών)

Δείκτες και δυναμικές δομές δεδομένων, Στοίβες, Ουρές, Απλά και Διπλά Συνδεδεμένες Λίστες, Δυαδικά Δένδρα

Βιβλιογραφία:

«H Γλώσσα C σε Βάθος», 4η Έκδοση, Ν.Μ.Χατζηγιαννάκης Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, 2012 κωδ.ευδόξου: 68384925

«C: Από την Θεωρία στην Εφαρμογή», Γ. Σ. Τσελίκης-Ν. Δ. Τσελίκας κωδ. Ευδόξου: 68383623

3.Μαθηματική Ανάλυση:

Πραγματικοί αριθμοί

Ακολουθίες και σειρές πραγματικών αριθμών και προσεγγιστικές μέθοδοι

Πραγματικές συναρτήσεις μιας μεταβλητής, όριο, παράγωγος και εφαρμογές

Ολοκληρωτικός λογισμός, αόριστα και ορισμένα ολοκληρώματα με εφαρμογές

Δυναμοσειρές και σειρές Taylor με εφαρμογές σε προσεγγίσεις

Βιβλιογραφία

«Εφαρμοσμένος Απειροστικός Λογισμός»,  Λ. Ν. Τσίτσας, Εκδόσεις  Συμμετρία, 2003 κωδ. ευδόξου: 45390

«Διαφορικός και Ολοκληρωτικός Λογισμός», Μ. Spivak, ΙΤΕ-Παν. Εκ. Κρήτης, 2010, κωδ. ευδόξου: 213

«Λογισμός μιας Μεταβλητής», Β. Ρόθος, Χ. Σφυράκης,  Εκδόσεις Βλάσση, 2011, κωδ. ευδόξου: 12638355

 

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από 1-20 Δεκεμβρίου 2023. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, η οποία είναι 1-15 Νοεμβρίου 2023.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι:

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι:

  1. Αίτηση των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Πληροφορικής (στην αίτηση θα πρέπει να υπάρχει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από ΚΕΠ ή μέσω του gov.gr).
  2. Αντίγραφο πτυχίου.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία θα πρέπει να κατατεθεί:

Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών και υπεύθυνη δήλωση  (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή μέσω του gov.gr).

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εφόσον έχουν θεώρηση του γνησίου από ΚΕΠ θα αποστέλλονται ταχυδρομικά (τα πρωτότυπα έγγραφα) στη Γραμματεία (Γραμματεία Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ
Κτίριο Γραμματειών Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ
54124 Θεσσαλονίκη)
  

Στην περίπτωση που η θεώρηση των δικαιολογητικών έχει γίνει μέσω του gov.gr (και μόνο τότε) τα δικαιολογητικά μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά στο email της Γραμματείας Πληροφορικής: info@csd.auth.gr

Προκειμένου για κατόχους τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 36, του Ν.5029 (ΦΕΚ 55Α/2023), με την οποία τροποποιείται το 1ο και 2ο εδάφιο της παραγράφου 4, του άρθρου 304 του Ν.4957/2022, τα ΑΕΙ της Ελλάδας, για να διαπιστώσουν αν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένο, δεσμεύονται από το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και το Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Εάν το τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί από αλλοδαπό ίδρυμα με συμφωνία δικαιόχρησης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον αντίστοιχο κατάλογο του ΔΟΑΤΑΠ, υποβάλεται επιπροσθέτως Βεβαίωση Τόπου Σπουδών.

Προκειμένου για υποψήφιους/-ες με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες –όπως αυτές συγκριμένα ορίζονται από την Υ.Α. 92983/Ζ1/2015 (ΦΕΚ 1329Β) –  οι οποίοι/-ες δύνανται να εξετάζονται προφορικά, συνυποβάλλεται σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από την προβλεπόμενη σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής γνωμάτευση, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν γραπτώς.

Οι υποψήφιοι/-ες, υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων, μία (1) ώρα νωρίτερα κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα τις υπόλοιπες ημέρες, προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο, για την εξακρίβωση/πιστοποίηση της ταυτότητάς τους.

Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται κατόπιν εφαρμογής των ακόλουθων διατάξεων του (Υ.ΠΑΙ.Θ.), ως εξής:

Περίπτωση Α: (Σε εφαρμογή του άρθρου της παρ. 8, της Υ.Α. αριθμ. Φ1/192329/Β3, Φ.Ε.Κ. 3185/16-12-2013 τ. Β’) «Από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό» (12% επί του αριθμού των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023)

Περίπτωση Β: (Σε εφαρμογή του άρθρου 74 παρ. 5α του Ν. 4485/2017 Φ.Ε.Κ. 114/4-8-2017 τ. Α’)«Θέσεις εισακτέων που έμειναν κενές κατά τις κατατακτήριες εξετάσεις … (Περίπτωση Α), καλύπτονται μέχρις εξαντλήσεως του προβλεπόμενου ποσοστού εισακτέων, με την κατάταξη, ως επιτυχόντων, υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας εφόσον αυτή είναι τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και ανεξαρτήτως της επίδοσής τους σε επιμέρους μαθήματα.»

Ο  εγγραφόμενος  χρεώνεται τα υπόλοιπα μαθήματα εκτός των μαθημάτων στα οποία διαγωνίστηκε και επέτυχε τα οποία και  κατοχυρώνει.

Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310998420 και 2310998436.

Από τη Γραμματεία