Διαγωνισμός Αξιοποίησης Ανοικτών Δεδομένων

Αξιοποιούμε Ανοικτά Δεδομένα – Δημιουργούμε Προστιθέμενη Αξία!

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει τον Απρίλιο το “Open Public Data Hackathon”,καλώντας επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες, δημοσίους υπαλλήλους, φοιτητές, μαθητές, να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης δημόσιων δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που είναι συγκεντρωμένα και διατίθενται διαδικτυακά στοdata.gov.gr, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην παραγωγή και τη μεταφορά νέας γνώσης.

Γιατί η ελεύθερη πρόσβαση και η αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Γιατί τα ανοικτά δημόσια δεδομένα δημιουργούν μια νέα σχέση πολίτη – κράτους.

 

TransformingInformationintoBusiness

Αυτό είναι το μήνυμα του διαγωνισμού “Open Public Data Hackathon”,που φιλοδοξεί να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον και την ευρεία συμμετοχή των πολιτών, με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και βάση τα ανοικτά δημόσια δεδομένα.

Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν δράσεις και πρωτοβουλίες που στην ουσία ενισχύουν την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την ανάδειξη νέων ιδεών και επιστημονικών επιτευγμάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών.

Τα χρηματικά έπαθλα θα χορηγηθούν από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr), η οποία συνεργάζεται για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας. Η δράση υποστηρίζεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (www.hua.gr) και την μη κερδοσκοπική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.ellak.gr).

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου 2014, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει χώρο συνάντησης για όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών. Η υποβολή των πρωτότυπων εφαρμογών θα γίνει έως τις 30 Απριλίου σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Η παρουσίαση των εφαρμογών και η ανάδειξη των νικητών, θα γίνει στις 6 Μαΐου σε ειδικήεκδήλωση Βράβευσης. Το έπαθλο είναι και οικονομικό και ανέρχεται για το 1ο βραβείο: 3.000€ – 2ο: 2.000€ – 3ο: 1.000€. Από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναδειχτούν χωρίς έπαθλο οι δημόσιοι φορείς των οποίων αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα σύνολα δεδομένων.

 

Δημιουργούμε μια Ανοικτή, Διαφανή & Συμμετοχική Δημόσια Διοίκηση

Το “Open Public Data Hackathon” εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και της συμμετοχής της χώρας μας στη διεθνή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών – Open Government Partnership, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια Ανοικτή, Διαφανή και Συμμετοχική Δημόσια Διοίκηση.

Μια Δημόσια Διοίκηση που εμπιστεύεται τον πολίτη και το αποδεικνύει στην πράξη διαθέτοντας ανοικτά και με ασφάλεια δημόσια δεδομένα της, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλεί όλα τα Υπουργεία και τους δημόσιους φορείς να σταθούν αρωγοί και συνοδοιπόροι, προσφέροντας με τη σειρά τους ελεύθερη πρόσβαση σε νέα, χρήσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα δημόσια δεδομένα.

Το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η αξιοποίησή της για την ανάπτυξη υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και επιτρέπουν την αξιόπιστη ενημέρωσή τους, είναι δομικά στοιχεία μιας κοινωνίας με εμπεδωμένη κουλτούρα διαφάνειας, με προοπτικές ανάπτυξης, με ενεργούς πολίτες που εμπιστεύονται και σέβονται τους δημόσιους θεσμούς.

Είναι η κοινωνία για την οποία αξίζει να προσπαθήσουμε, κράτος και πολίτες, δημόσιοι φορείς και επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιώτες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού, πατήστε εδώ.