ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ WinPhoS

Ένα τσιπ διαστάσεων 2×2 λειτουργεί ως βιοαισθητήρας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις ιδιότητες του φωτός μπορεί να προσφέρει με ταχύτητα και ακρίβεια ιατρικές διαγνώσεις. Η ανάπτυξή του έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του εργαστηρίου WinPhos του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δράση ώστε το θαυματουργό τσιπάκι να κυκλοφορήσει στην αγορά ανέβαλε η BIALOOM. Αποστολή της νεοφυούς επιχείρησης είναι να μετατρέψει τον βιοαισθητήρα σε ένα εμπορικό προϊόν που επικεντρώνεται στη διάγνωση οξέων λοιμώξεων. Στόχος είναι να μπεί ο βιοαισθητήρας σε κάθε νοσοκομείο και κάθε εξειδικευμένη κλινική που αντιμετωπίζει περιστατικά λοιμώξεων, τις ΜΕΘ και τα επείγοντα περιστατικά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ασθενών που εισάγονται με αναπνευστικά προβλήματα, ως επιπλοκές λοιμώξεων που δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαος Πλέρος στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η ανάπτυξη του βιοαισθητήρα έγινε εφικτή χάρη στην τεχνολογία των φωτονικών δικτύων. Όπως είπε στο εργαστήριο του ΑΠΘ πριν από μια δεκαετία υπήρχαν δύο άνθρωποι και τέσσερις τοίχοι και πλέον η ερευνητική ομάδα συναγωνίζεται με κορυφαίες ομάδες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ κορυφαίες αμερικάνικές εταιρείες εντόπισαν τα «καλά μυαλά» που αναδείχθηκαν μέσα από το εργαστήριο και τώρα εργάζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Δείτε εδώ το σχετικό Video από την εκπομπή της ΕΤ3.