Ανακοίνωση του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής

Η Σχολή Θετικών Επιστημών αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια μεγάλη κρίση. Το σκηνικό βίας μέσα στο οποίο πρέπει να διεξαχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πρωτοφανές.

Ιδιαιτέρως επικίνδυνα και ανησυχητικά ήταν τα βίαια επεισόδια της 10ης Μαΐου με αποκορύφωμα την επέμβαση της αστυνομίας στη ΣΘΕ με ρίψη χημικών και χειροβομβίδας κρότου λάμψης μέσα στους χώρους του ισογείου του κεντρικού κτηρίου, την ώρα που γίνονταν μαθήματα στις αίθουσες, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός και να κινδυνεύσουν άνθρωποι που προσπαθούσαν έντρομοι να απεγκλωβιστούν. Την ίδια μέρα, φοιτητές και φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων και φοιτητές του Τμήματός μας που διαμαρτύρονταν έξω από το κτήριο διοίκησης δέχτηκαν επίθεση και κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν, σε μια τουλάχιστον περίπτωση πολύ σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, με κίνδυνο μόνιμης βλάβης. Ακόμα υπάρχουν αναφορές για έλεγχο ταυτότητας και αναίτια σύλληψη φοιτητή του Τμήματος από άτομα με πολιτικά έξω από το κτήριο του Βιολογικού όπου στεγάζεται το Τμήμα Πληροφορικής.

Σίγουρα αυτή η κατάσταση, με τη μόνιμη ή συστηματική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε φοιτητές που διαμαρτύρονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ακαδημαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια μαθήματα. Επισημαίνουμε ότι το Τμήμα, πέρα από εκτιμήσεις, δεν γνωρίζει και δεν ενημερώνεται επισήμως για το πρόγραμμα των εργασιών στο ισόγειο του κτηρίου του Βιολογικού με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια σε ώρες μαθημάτων, επεισόδια που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των φοιτητών μας αλλά και όλου του προσωπικού.

Τα μέλη του Τμήματος Πληροφορικής προσπαθούν να εκτελέσουν το εκπαιδευτικό, διοικητικό και ερευνητικό τους έργο με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκατοντάδες φοιτητές του Τμήματος και προφανώς αποδοκιμάζουν κάθε ενέργεια ή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. Επιπλέον, εξετάζουν συνεχώς την κατάσταση και λαμβάνουν συλλογικές αποφάσεις ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η νομικά θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία του εξαμήνου με κάθε πρόσφορο μέσο με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων στον ακαδημαϊκό χώρο.

Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους φοιτητές μας που έχουν τραυματιστεί και ζητώ (σύμφωνα και με την ανακοίνωση της 12/5/22 του Τμήματος) από τα αρμόδια όργανα να διασφαλίσουν την ηρεμία μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε εντάσεις, συγκρούσεις και περαιτέρω βία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου και η εξεταστική περίοδος.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ
Ελευθέριος Αγγελής