Ηλεκτρονική Έκθεση Φωτογραφίας “Διονυσιακή Μακεδονία” από το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής με την επιμέλεια μεταπτυχιακών φοιτητών.

Εκ μέρους του καθηγ. κ. Ι. Πήτα σας ενημερώνουμε για το παρακάτω:

———————————————————————————————————————————————————————–

Κάθε χειμώνα, η Μακεδονία γιορτάζει όλο το Δωδεκαήμερο και μέχρι και τις Απόκριες. Το πρώτο κύμα των γιορτών (Δωδεκαήμερο) κρατάει δώδεκα και μέρες, από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (παραμονές Χριστουγέννων), μέχρι τα Φώτα (και λίγο μετά στην Καστοριά, που κλείνει τον κύκλο με τα Ραγκουτσάρια και την Πατερίτσα). Τότε, όλη η Μακεδονία ‘πρέπει’ (λάμπει).

Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Αυτή η εκδοχή επικουρείται και από την μάλλον αρχαϊκή μελωδία των καλάντων της Δ. Μακεδονίας, που ίσως είναι μιά από τις λίγες πανάρχιες μελωδίες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Πολύ περισσότερα κείμενα και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates/ όπου και εμείς γιορτάζουμε με την η-Έκθεση φωτογραφίας “Διονυσιακή Μακεδονία”.

Πολλά ευχαριστώ στις/στους φωτογράφους/συντελεστές κ.κ. Ν. Αξιώτη, Ε. Δεληχρήστο, Β. Κεχλιμπάρη, Γ. Μπόντα, Κ. Μπόντα, Ε. Σαέρ, Ι. Τζέμο, Ε. Τσατσιάδη, Σ. Δημητριάδη, Κ. Αλεξανδρίδη και Α. Βρεττάκο που συνεισέφεραν φωτογραφίες (ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κανέναν) και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ κα Ι. Γκίκα και κο Β. Πέτρου που επιμελήθηκαν της έκθεσης.

Καλές γιορτές.

Ι. Πήτας pitas@csd.auth.gr