Λέων ο Μαθηματικός

Ο Λέων ο Μαθηματικός ή Φιλόσοφος (790 – μετά το 869) ήταν ένας βυζαντινός φιλόσοφος και λόγιος που συνδέεται με την Αναγέννηση των Μακεδόνων και το τέλος της Δεύτερης Βυζαντινής Εικονομαχίας. Τα μοναδικά του γραπτά που συντηρούνται είναι μερικές σημειώσεις που περιέχονται στα χειρόγραφα των διαλόγων του Πλάτωνα. Ονομάστηκε “αληθινός αναγεννησιακός άνθρωπος” και “ο πιο έξυπνος άνθρωπος μέσα στο Βυζάντιο τον 9ο αιώνα”. Ήταν Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης και αργότερα έγινε επικεφαλής της Φιλοσοφικής Σχολής της Μαγναύρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου δίδαξε την Αριστοτελική λογική.

Ο Λέων γεννήθηκε στη Θεσσαλία, ξάδελφος του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Ιωάννης Γραμματικός. Στα νιάτα του εκπαιδεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ταξίδεψε στα μοναστήρια της Άνδρου, όπου μπορούσε να αποκτήσει σπάνια χειρόγραφα και διδάχθηκε μαθηματικά από έναν γέρο μοναχό. Αρχικά δίδαξε ιδιωτικά και μυστικά στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία αναφέρει ότι όταν ένας από τους μαθητές του αιχμαλωτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς-Αραβικούς Πολέμους, ο Χαλίφης Αλ-Μαμούν εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τις γνώσεις του στα μαθηματικά και προσέφερε στον Λέοντα μεγάλα πλούτη για να έρθει στη Βαγδάτη. Ο Λέων πήγε την επιστολή από τον χαλίφη στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από τη διεθνή του φήμη, του πρόσφερε ένα σχολείο (εκπαιδευτήριο) είτε στη Μαγναύρα είτε στην εκκλησία των Σαράντα Μαρτύρων.

Στην έκδοση της ιστορίας που καταγράφηκε στη συλλογή «Συνεχισταί Θεοφάνους», ο Χαλίφης, αφού έλαβε την επιστολή άρνησης του Λέοντα, έστειλε μια επιστολή ζητώντας απαντήσεις σε μερικά δύσκολα ζητήματα της γεωμετρίας και της αστρολογίας, για να βοηθήσει ο Λέων. Ο Αλ-Μαμούν προσέφερε δύο χιλιάδες λίβρες χρυσού και αιώνια ειρήνη στον Θεόφιλο, αν μόνο μπορούσε να δανειστεί για λίγο τις υπηρεσίες του Λέοντα. Η αίτηση απορρίφθηκε. Ο αυτοκράτορας τότε τίμησε τον Λέοντα διακηρύσσοντας τον Ιωάννη Γραμματικό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Το αξίωμα αυτό κατείχε από την άνοιξη του 840 έως το 843. Υπάρχει μια διαφορά σε αυτό εντούτοις, επειδή ο Χαλίφης πέθανε το 833. Έχει προταθεί ότι είτε η σχέση μεταξύ της τελικής επιστολής του Χαλίφη και του Λέοντα είτε ο διορισμός ως Μητροπολίτης είναι λάθος, ή ο συγκεκριμένος Χαλίφης ήταν στην πραγματικότητα ο Αλ-Μουτάσιμ. Αυτή η τελευταία επιλογή συμφωνεί και με την αναφορά του Συμεών του Λογοθέτη, που αναφέρει τον Λέοντα να διδάσκει στη Μαγναύρα από τα τέλη του 838 έως τις αρχές του 840 με καλό μισθό.