Ομιλία με θέμα “Παρουσίαση του European Cyber Security Challenge 2018 και της Eλληνικής συμμετοχής”

Το Τμήμα Πληροφορικής και η κατεύθυνση “Δίκτυα-Επικοινωνίες-Αρχιτεκτονική Συστημάτων” , σας καλεί σε ομιλία με θέμα τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας (http://www.ecsc.gr/ecsc2016/) και την εμπειρία των μελών της από τη συμμετοχή στο 2017 European Security Challenge την Πέμπτη  22/2/2018   και  ώρα 6 μμ στην αίθουσα Η6 στον ημιώροφο του Βιολογικού.

Η ομιλία εστιάζει στις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας (http://www.ecsc.gr/ecsc2016/) και την εμπειρία των μελών της από τη συμμετοχή στο 2017 European Security Challenge.
Δήλωση συμμετοχής στο: https://goo.gl/forms/LzxclEMwZom79PB52.

1η ομιλία (διάρκεια ~45 λεπτά)
Χρήστος Ξενάκης, Παρουσίαση του European Cyber Security Challenge 2018 και της ελληνικής συμμετοχής

Σύνοψη:

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ζωής και εργασίας, δημιουργούνται συνεχώς περισσότεροι κίνδυνοι, τους οποίους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και επιτυχώς. Σε καθημερινή βάση εξελίσσονται κυβερνοεπιθέσεις, για τις οποίες η κοινωνίας μας θα πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τόσο διαδικασίες όσο και μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή τους. Η ψηφιακή ασφάλεια είναι ένας κλάδος που χαρακτηρίζεται από έντονη και διαρκή εξέλιξη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό υψηλής και διαρκούς εξειδίκευσης. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας (ECSC) αποτελεί, λοιπόν την ευκαιρία για την «ανακάλυψη και εκπαίδευση» ταλαντούχων νέων που διαθέτουν την όρεξη αλλά και τις ικανότητες να απασχοληθούν σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός του διαγωνισμού: η ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, μέσω μιας σειράς απαιτητικών δοκιμασιών. Οι ομάδες διαγωνίζονται σε διάφορες πτυχές της ασφάλειας των πληροφορικών συστημάτων και καλούνται να λάβουν μέρος σε εικονικές μάχες, εκτελώντας ενέργειες επίθεσης αλλά και άμυνας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματικότητα με τα πληροφορικά συστήματα επιχειρήσεων, τραπεζών και κυβερνητικών φορέων. Επομένως, ο διαγωνισμός είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη ικανών νέων ατόμων που θα μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση του κλάδου, αλλά και φρέσκων ιδεών και λύσεων για προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά.

2η ομιλία
Στέλλα Τσιτσούλα, Hellenic Cyber Security Team – Mία μοναδική εμπειρία για κάθε συμμετέχοντα.

Σύνοψη:

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge αποτελεί μια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), που λειτουργεί ως το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα  ψηφιακής ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες που συμμετέχουν εκπροσωπούνται από μία και μοναδική ομάδα, που αποτελείται από δέκα διαγωνιζόμενους, έναν προπονητή και έναν κριτή. Την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας θα διεξαχθούν πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες όπου θα συμμετείχαν νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών. Η εντατική προπόνηση στα πλαίσια της Εθνικής ομάδας αλλά και η εμπειρία από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό «ανοίγουν» νέους ορίζοντες στα μέλη της ομάδας για μια πολλά υποσχόμενη επαγγελματική πορεία στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας αλλά και της τεχνολογίας, καθώς είναι φανερό ότι έχουν πολλά να προσφέρουν.